TV İZLEYELİM

iframe src="http://www.30minutelunchbreak.com/gadgets/livetvint.html?channel=Sky News&?auto=Yes" border="0" frameborder ="0" scrolling="no" width="270" height="270" marginwidth="0">

19 Aralık 2009 Cumartesi

MEZUNLARDAN KISA KISA

Suat Çetin (65 İnş.)

Öztekin Bey,

İTU eğitimi Türkçe olmalıdır . Neden?
1-En verimli eğitim ana dil ile yapılan eğitimdir.
2-20 yıl yurt dışında çalıştım. Oralarda büyük projeleri yönetenlerin çoğunun İTU mezunları olduğunu gördüm.
3-ODTU mezunu arkadaşlardan duyduğum;” Derslerde bir konunu inceliklerini öğrenmek için Hocadan Türkçe anlatmasını istemeleri”
4-Türkçe dışında Mühendislerin bir veya birkaç lisan bilmeleri gereklidir.Derslerin İngilizce verilmesi mühendislik kalitesini düşürür.


CANER MURAT FİDAN (90 İŞLETME FAK.(End.)

Türkiye’de iş hayatı, Türkçe dilini günlük konuşma dili olarak ve teknik seviyede kullanamayan Mühendis’lere uygun değildir. Ancak kişinin kendisini sürekli geliştirebilmesi için çok iyi seviyede İngilizce öğrenilmesi sağlanmalıdır.
İTÜ’de derslerin İngilizce olarak okutulması iş hayatının dilini konuşamayan ve uyum sağlayamayan bir BÜ’li veya ODTÜ’li yetiştirmekten başka bir işe yaramayacaktır. Bu konuyla ilgili Atatürk Kültür, Dil ve Tarih kurumlarından görüş ve bilgi alınmasını tavsiye ederim.

Nilgun D. Ozdemir (74 İnş. )

Sayin Yucel Bey,

29 seneden beri New Jersey'de oturuyorum. Ama bu yabaci dil sikintisi inanamiyacaksiniz ama hala devam ediyor, kendi gayretlerimizle bu eksikligi tamamlamaya calisiyoruz senelerdir.
Teknik acidan ITU'nun verdigi temel tartisilamaz ama "Strong communication and verbal skills" sorumlu bir goreve gelebilmek icin teknik olarak kuvvetli olmaktan cok daha onemli, aksi takdirde Phd'li Cinliler gibi organizasyonlarin alt kademelerinde kalmaya mahkum oluyoruz.

Ben cani gonulden destekliyorum.

BİNNAZ YELDA GÜRVİT (92 İşletme-Endüstri)

İNGİLİZCE WINDOWS KULLANIMI BİLE TÜRKÇE İFADELERİ ÖLDÜRÜYOR + OKTAY SİNANOĞLUNU GÖNÜLDEN DESTEKLİYORUM, BEYNİMİZİN TÜRKÇE ÇALIŞMASI, İLETİŞİM İÇİN İNGİLİZCE ÖĞRENİLMESİ BENCE EN UYGUN ÇÖZÜM.

İTÜ DE İNGİLİZCE EĞİTİME GEÇİLMESİNİ DESTEKLEMİYORUM.





ŞEREF ŞENOĞUZ (72 İnşaat)

Türkçe eğitim Yabancı dil öğrenmeye engel değildir


COŞKUN UNAN (Prof.Dr. ODTÜ)

Bir millet kendi dilinde eğitim vermelidir.


Erdoğan Cihangiroğlu (Satış Sor.Uzm.)

Yücel Bey ;
İnanın çok geç kalınmış ( 25 sene kadar) bir karardır. Şayet benim zamanımda bu uygulama olsaydı samimi olarak söylüyorum , titrimde inanın bir ‘’ Md.,, yada
‘’ Gn.Md ,, ibaresi olurdu..
Tartışmanın anlamı yok , acilen bu eğitime geçilsin , bizim çektiğimiz sıkıntıları yeni arkadaşlarımız çekmesin..

Saygılarımla…

GÜLDAL ŞEYDA ÇAĞLAYAN (Maden Yük. Müh.)


İNGİLİZCE EĞİTİMİ DESTEKLEMİYORUM.

İTÜ’de ana dilimde aldığım mühendislik eğitimiyle her zaman gurur duydum, mümkün olan en iyi eğitimi aldığımı düşünüyorum.
İTÜ “ AY-Tİ-YU” olmasın lütfen!
MIT ve CALTECH İngilizce eğitim yapıyor olabilir !!! ama bulundukları ülkede ana dilin Türkçe olmadığı da hepimizce malum…
4 yıl lisans eğitimi süresince dünya standartlarında ve literatürü takip edebilecek en yüksek düzeyde İngilizce dil eğitimi
( 2 yılda bir TOEFL sınavında belli bir baraj puanı geçmek kaydıyla, mezuniyet için “ must / required condition” olarak) vermenin üniversitemizin eğitim kalitesinin devamlılığını sağlayacağına inanmaktayım.

Sevgi ve saygılarımla,

CAHİT IŞIK (94 Kimya-Metalurji)

bugün iş hayatında aktif olan dil İngilizce. Ayrıca konunuz ile ilgili tüm yayınlar İngilizce yapılmakta. küresel rekabet için dünyayı anlamak ve değişimi bu yönde takip etmek gerekmektedir

Doç.Dr. Mehmet Yıldırım (74 Maden)

En iyi sonuç'un İngilizce hazırlık + Türkçe Eğitim ile olacağını düşnüyorum.


Sabri Yavuz Sarıfakıoğlu (71- Maden)


Sayın Özdemir,
Ben, Sabri Yavuz Sarıfakıoğlu. Oda No 1714, İTÜMMF Maden 1971 mezunuyum.
Yabancı dille eğitime HAYIR DİYORUM.
Yeğenim, bu sene ODTÜ işletme Fakültesini Şeref Derecesi ile bitirdi. "Kelimelerin Türkçe karşılıklarını bilmediğim için KPSS'na giremiyorum, bir sene Türkçesini öğrenmek için çalıştıktan sonra sınava girebilirim.." diyor........??????????????????????
İTÜ SENATOSU, kendince (!) çağı yakalamak (veya treni kaçırmamak) için İngilizce eğitime geçme kararı almıştır. Oysa, bir önceki sistem olan KELİME KARŞILIKLARININ İNGİLiZCE OLARAK AYRICA VERİLİP TÜRKÇE EĞİTİM YAPILMASI daha verimliydi.
Şöyle ki; oğlum makine fakültesinden 1998 mezun oldu (öncesinde Kadıköy Anadolu Lisesi), sürekli yabancı firmalarda çalıştı ve kısa sürede genel müdür oldu.
Saygılarımla


Mithat Yüce (71 Mak.)


"Gözlerimizi bir pula satıp geçmişiz bir yana,
Ölmesini bilenlere yüz çevirmemiz bundan!
Körüz gözbebeklerimize mil çekilmiş mil…
Acımasız bir namlu şakağımızda soğuk,
Tetikte kendi parmağımız yabancının değil!"

Rifat ILGAZ


İTÜ Elektrik Fakültesi 1975 girişlilerden Mail Grubunda Konu İle İlgili Görüşlerden Alıntılar

Bu konuda Gemi Endüstri bölümündede öğretim görevlisi olan bir tanıdığımla 15 gün kadar önce konuşmuştuk.
Konusunda dünyadaki sayılı insanlardan biri ve uzun seneler de İngilterede yaşadı.(Sanırım 20 yıl kadar)
Bu karardan sonra seviyenin daha da düşeceğinden kuşkulu. Mevcut öğretim görevlileri ile uygulanabilirliliğinin çok zor olduğunu da belirtmişti.
Tek cümle ile şöyle özetlemişti. Elaleme rezil olacağız.
Bu da mı bir hesaplaşma acaba diye bir paranoya içine girmiyorum da değil hani.
Bu yuvayı yok etmek gereği hasıl olmuştur ve adımlardan biri de budur. Yakında da özelleştiririz, olur biter.


…………………..
Bazi Universiteler tum Dunya'da calisacak muhendis-yonetici-satis muhendisi vb yetistirebilir, bu da iyi olabilir ama ITU'nin ana gorevi ulke icin muhendis yetistirmek kalabilir.

Yabanci dil mutlaka ogretim uyesi ile ogrenci arasina baraj koyuyor.
Ogrenciler (ingilizce) kitaplardan ogreniyorlar muhendisligi Hocalardan degil.

……………………..
Oyle milliyetci, antiemperyalist duygularla falan degil; sadece bilimin, terim, kelime ve kavramlarin anlamlarindaki nuanslarla birlikte hakki ile kavranabilmesi ve uretilebilmesi icin "ana dilde yapilmasi gerektiği"
Gorusundeyi

Bu konuyu bir de öğrenci tarafından değerlendirmek gerekirse ;
kızım İTÜ Kimya Mühendisliği 2. sınıfta okuyor.
Geçen sene İngilizce fizik dersi almıştı.
Orta okulda İngilizce , lise de de Almanca fizik okuduğu için rahatça geçti ama diğer öğrenciler için söylediği söz hala kulaklarımda ;
"Baba , sınıf arkadaşlarıma çok üzülüyorum.
Önce İngilizce öğrenip sonra da fiziği anlamaları gerekiyor .
Sınavda velocity nedir diye soruyorlar !!!"
Vektör fiziğinde kaç kelime İngilizce gerekiyor ki .
Bir de bu öğrenciler bir şekilde lisan muafiyeti almışlar, ikinci sınıfa gelmişler.
Kısacası rezalet!!!
Daha % 30 u başaramadan % 100 ü nasıl yapacaklar.


Merak ettiğim bir husus var: Berlin Teknik gibi, bizim okula eşdeğer Almanya, Fransa vs. ülkelerdeki önemli devlet Teknik Üniversitelerinde eğitim dili nedir? Bilgisi olan var mı?


Bu isin altinda Amerika'daki Fettullhaçı Doc. Prof.ları ITU ye almak icin bir bahane yaratmak olmasın ???
Bakin yetersiz kaliyorlar o zaman disaridan ogretim görevlileri alalim vs.
diyerek...


Bildigim kadariyla Almanya ve Fransa'da lisans duzeyinde yabanci dilde egitim yok.


Çok ikilemde kaldigim bir soru oldu bu ve birseyler yazmadan
once cok dusundum, iki durum arasinda da gidip geldim,
…………………….

Simdi bunlari dusunup yeniden degerlendirdigim zaman cok net
olarak ITU de EGITIM DILI TURKCE OLMALIDIR diyebiliyorum.
Bunun yaninda tum ogrencilerin en az bir yabanci dile mutlak sekilde
hakim olmalari da gerekmektedir. Bence ideal durum budur.


Levent Gülbahar (80 Elk.-Eltn.)

Yabancı dil genellikle 10 – 17 yaş arasında öğretilir ve eğitimin asli bir parçasıdır.. Şayet bu yaşa kadar yabancı dil yeterli düzeyde öğrenilmediyse zaten yoğun geçen üniversite eğitimi sırasında tam bir yük oluşturur veya başarısız olur. Ayrıca en iyi dil, o dili konuşan hocalar tarafından ( yabancı lisanda eğitim veren kolejler ) verilebiliyor veya ülkesinde alınabiliyor, yani haftada 5 saat yabancı dil eğitimi ile öğrenilemez. Bu arada her ne kadar İngilizce enternasyonal bir lisan olsa da eğitim kurumlarımızda ulusal dilimizi kullanmalıyız.

H. Bircan ÖZÇAKIR (84 Elk.-Elktn)

Bilim dilinin Türkçe'leşmesini gerçekleştirmek görevi olan İTÜ'nün bu görevi bırakması durumunda, Türkçe'nin zaten yetersiz olan bilim dili dağarcığının iyice zayıflayacağı kesindir.

Görüşe Yücel Özdemir Eklemsi : Popülist yaklaşımla her eğitim kurumunun İngilizceleşmesi, Türkçeyi ne hale getireceği malum. İTÜ teknik eğitim veriyor, Türkçe eğitim değil gibi düşünenlere ise; Sn. Özçakır’ın “bilim dili” endişesini hiç yabana atmamaları gerekiyor.




ÜNER İPEKOĞLU (71 Mad.)


Dokuz Eylül Üniversitesin de 30 yıldır öğretim üyesiyim. Bu sorunları yaşadık ve çözüm üretmeğe çalıştık. Yabancı dilin önemine her dalda olduğu gibi,mühendislik eğitiminde de inanıyorum.Ancak 60-80 türk öğrencisi ile karşılarında yine bir türk öğr.üyesinin başka bir dilde anlaşmağa çalışmalarını düşünemiyorum. Komedi gibi bir şey. Kanımca yabancı dil sorunu lise çağında çözülmeli, yabancı diller okulunda harcanan 1 yıl bile gereksiz. Orada çocuklarımız tek bir teknik terim bile öğrenmeden birinci sınıfa başlarlar.Meslek derslerinin temel başlıkları ‘Teknik yabancı dil’ dersleri şeklinde 4 yıl boyunca ciddiyetle verilirse, istenen düzeye ulaşılacağını sanıyorum.

Raşit Por (73 Mad.)

Yücel Bey,
Mesajınızı Yusuf Ünler den aldım.İTÜ 73 Maden Metalurji mezunuyum.İngilizce eğitime geçilmesine karşıyım.
Gülsüm Hanım ın rektörlüğü sırasında bu soru Ankarada İTÜ evinde yapılan bir söyleşide gündeme geldiğinde Rektörümüz sadece doktora öğrencileri için ingilizce eğitimi düşündüklerini açıklamıştı.Salonda bulananlardan eski mezunlardan ( 1948-50 olabilir) biri aynı konunun geçmişte de dile getirildiğini ve dönemin rektörünün" İTÜ, mütercim değil mühendis yetiştirmektedir." şeklinde net bir cevap verdiğini anlattı.


FAHRETTİN KARTAL (72 mak.)

Demirelin görüşüne katılıyorum. Aksi halde tıpta olduğu gibi yarısı ingilizce yarısı Türkçe bir dil kullanır oluruz. Türkçe teknik terminolojiye de bir daha dönemeyiz. Ben Türkçe okuyarak mezun oldum. İngilizce terminoloji de , almanca terminolojiyi de biliyorum. İsteyen için sorun yok.





Prof.Dr. Sümer GÜREL (57 Mim.)

Dil ve Beyin Cerrahisi Uzmanlarının ortak görüşü;
“Birey sadece ANA DİLİNde düşünerek fikir üretebilir”


Erdinç KARADENİZ (2001 Metalurji)

……………………..

Başımdan geçen bir olayı anlatmak istiyorum. Ben bir dersi ingilizce olarak aldım. Ancak dersin ingilizce olması ve çok teknik terimin olması dersin sınıf olarak anlaşılmasını zorlaştırdı. Daha sonra üst sınıfta buna ilişkin bir dersi türkçe aldık. Türkçe aldığımız derste hocamız anlatırken bizim konuları bilmediğimizi farketti ve bize daha önce bunları öğrenmiş olmamız gerektiğini belirtti. Biz dersi daha önce ingilizce aldığımızı ve iyi öğrenemediğimizi belirttik. Bunun üzerine hocamız her dersin 5 dakikasını eski konulara ayırdı ve konuları türkçe olarak anlattı. O 5 dakikalar bize ingilizce aldığımız bütün seneden daha faydalı oldu.

Şerafettin Öner (86 Elk.-Elkn)

Ankete katılıyorum ve Hayır diyorum. Çok özetle, gerekçemi de ilave etmek itiyorum. İTÜ'den mezun olduktan sonra ODTÜ'de master yaptım. Lisans eğitimini ana dilde yaptığım için teorik dersleri özümsediğimi net bir şekilde gördüm ve hiç takıntısız süresinde Master'i bitirdim. İngilizce eksiğimi de Hazırlık sınıfında gidermiştim.
Öğrenilenin özümsenmesinin ana dille ve daha sağlıklı olabileceğine inanıyorum. Literatür takibi için de tabidirki İngilizce öğrenmenin gereğine inananlardanım. Ancak üniversitede bilim ana dilde öğrenilmeli diyenlerdenim.
Saygılarımla





NURHAN YILMAZ BORAND (2000 Mim.)

Ingilizce egitime gecilmesini istemiyorum ITU baslangicta da oldugu gibi Turkiyenin. Dort bir yanindan farkli ekonomik durumlardaki ve konumlardaki ailelerden gelen gencleri yetistirebilme ozelligini hic degistirmemeli..Ana dilde verilmeyen dersin ezberden oteye gecemeyecegini ve egitimin kalitesini fazlasiyla dusurecegini dusunuyorum. Anadoludaki pek cok gencin bazen hic umulmadik sekilde kolayca (cunku bu cevher var en azindan eski egitim sisteminde olabiliyordu) bazende zoru basararak girdigi bir okul olarak kalmali ITU. Benim inancim bu ruh kaybedildigi anda ITU mezunlarinin isyerlerinde kolayca edinebildikleri lider pozisyonlarina o kadar da kolay ulasamayacaklari yonunde. Kisacasi ben ITU de okuyan ogrenci profilinin degismesini istemiyorum ITU Bogazici olmamali


Zafer İNANOĞLU (84 Elk-Elkn)

İNSANLARIN DOĞRU ALGILAMA, ANALİTİK DÜŞÜNEBİLME, YARATICILIK VE TECRÜBELERİNİ PAYLAŞABİLMESİ ANCAK VE DE ANCAK ANA DİLLERİNDE VE ANA DİLİNİN KULLANILDIĞI ORTAMLARDA MÜMKÜN OLDUĞUNU İŞ HAYATIMDAKİ TECRÜBLERİMLE GÖRDÜM. YABANCI DİL ÖĞRENİLMESİNE KESİNLİKLE KARŞI DEĞİLİM. AKSİNE MÜMKÜN OLDUĞUNCA DESTENMELİ, ANCAK AKADEMİK ÖĞRENİMİN ÖZELLİKLEDE ÖN LİSANS, LİSANS SEVİYESİNDE YABABCI DİLLE YAPILMASININ O MESLEKTEN BEKLENTİLERİN KARŞILANMASINA (ÖNCE MESLEK SAHİBİNDEN NE BEKLENDİĞİ ORTAYA KOYULMALI. SADECE LİTERATÜRDEN SÖZ EDEN, BAŞKALARININ YAPTIKLARINI DOĞRU YANLIŞ TEKRARLAYAN KİŞİ YETİŞTİRİLECEKSE SÖZÜM YOK) NE DE MESLEĞİN İCRA EDİLMESİNE FAYDASI OLMAYACAĞI AKSİNE ZARARI OLACAĞINI DÜŞÜNÜYOR VE BUNA İÇTENLİKLE İNANIYORUM.


OSMAN PALAMUTÇUOĞULLARI (Prof.Dr. 68 MMF Elkt)


HAYIR. Dil İngilizce ders verilerek öğrenilmez. Haçlı birliği ülkelerinin hangisinde böyle bir uygulama var!. Bu Ata dilimizle yabancılaşmak için yaratılmış bir tuzaktır


Mustafa Ceylan (77 MMF)


Yüzyıllar boyunca büyük medeniyetlerin beşiği olmuş Anadolu 'daki kültür örneklerini incelemeye dünyanın hemen hemen bütün üniversitelerinden öğrenciler ve öğretim üyeleri akın akın gelmiyorlar mı?Öyleyse bu üniversitelerde,mimarlık fakültelerinde veya arkeoloji bölümlerinde siz hiç senatolarının Türkçe eğitim yapılmalıdır diye bir karar alabileceklerini düşünebilir misiniz?


Mustafa DİNÇER ( 90Mad.)

Ege Üniveeristesinde 1980' li yıllarıda %30 İngilizce %70 Türkçe eğitim yapılıyordu.
Burada okuyan arkadaşım, İngilizce derslerin çoğalmasını istiyordu. Sebebini sorduğumda şu nu söyledi. "Türkçe derslerin sınavı olduğunda en az 80 safya konudan sorumlu oluyoruz. Ama İngilizce derslerde sayfa sayısı en fazla 30 sayfa oluyor" demişti. Bu arkadaşım Almanya' da büyümüş İngilizce' yi Almanya' da öğrenmişti ve Türkçe bilgi seviyesi bu üç dil içinde en kötü seviyede olan dildi.


FULYA BALIK (91 Mad..)

Sözkonusu yabancı dilde meslek eğitimi yapmaktır.Bu da dünya arenasında da söz sahibi olmamızı kolaylaştırıcı bir durumdur,yabanci bir mühendisle irtibat kurabilmek,gerekirse rekabet edebilmektir diye düşünüyorum.Tavsiye ettiğiniz sunuyu da okudum;Türk kültürünün,yabancı dilde meslek eğitimi alınmasıyla yıkılamayacak bir köklülük,güçlülük ve zenginlikte olduğunun farkında olabilecek bilgi ve özgüvene sahibim şükürler olsun ki...

Saygılarımla..

Ramazan Topraklı (69 İnş.)


Rahmetli CEMİL MERİÇ "Kamusumuz namusumuzdur" demiştir. İTÜ sinde Adı Muhammet olan bir Rektörün zamanında İngilizce eğitime geçilmeye çalışılması bir Müslüman Türk olarak kanıma dokunuyor. Bu İngilizler değilmiydi, bizi, bütün cephelerde yok etmek için yalan ve hile ile saldıran.

İngilizce ile eğitime evet diyen, ben İngiliz sömürgeliğini kabul ediyorum, dediğini iyi bilmelidir.

İngilizce öğrenmek başka,
İngilizce eğitim başkadır.

Eğitimin İngilizce veya yabancı bir dille olmaması veya eğitimin ana dilimiz olan Türkçe ile yapılması için çaba gösteren herkesi tebrik ediyor ve kendilerine başarı diliyorum.

Haldun Gören (69 mak.)

Sayın Rektör ve yöneticiler,

40 yıllık bir İTÜ mezunu ve mühendislik hayatı Türkiyenin en büyük şirketlerinde geçmiş bir yönetici olarak, İTÜ de ingilizce eğitim kararını duyunca yıkıldım.Bu konuda alınan kararın maalesef hiçbir bilimsel gerçeğe ve tecrübeye dayanmadığı gibi,tecrübeli kişilere danışılmadığı ve yetkili kurullarda tartışılmadığını öğrendim.Çevremizdeki tecrübeli kişiler ve halen görüştüğümüz İTÜ mensupları,mezunları da bu kararın yanlışlığı ve İTÜ yü sıradanlaşmaya götürecek,siyasal bir karar olduğu görüşündedirler.

Mensubu olmaktan hep gurur duyduğumuz, İTÜ adı geçince içimizin titrediği,Türkiyenin kalkınmasında büyük katkısı olan bilim yuvamızın yok olmasına,sıradan kalitesiz mühendisler yetiştirmesine içimiz razı değildir.Yanlış anlaşılmasın yabancı dilin bilinmesine karşı değil aksine zorunlu ders olmasından yanayız,ancak mühendislik eğitimi ve bilimsel çalışmalar ana dilimizde olmalıdır.

Ekte düşüncelerimizi özetleyen sınıf arkadaşlarımızın görüşünü bir kez daha dikkate almanızı rica ediyor ve her geçen gün yozlaşan genel eğitim politikalarının İTÜ dışında kalmasını diliyoruz.
Saygılarımızla....

Cengiz CANER (68 İnş.)

Sevgili Arkadaşlar

Ramazan Topraklı kardeşimiz bence yerden göğe kadar isyan etmekte haklıdır.
Ancak gözden kaçmaması gereken bir hususu açıklığa kavuşturmak lazım.
Adı Muhammet olan yeni rektör seçilmemiş ve atanmıştır.
Rektör olarak üniversitede yapılan seçimlerde birinci olan Sayın Faruk Karadoğan atansa idi bugün bu konuları hiç konuşmayacaktık.
Maalesef içinde yaşadığımız günlerde Büyük Atatürk'ün dediği gibi memleketin bütün kaleleri elde edilmek için çalışılmaktadır.
Lozan barış anlaşmasını imzalamayan tek ülke olan abd ne istiyorsa ülkede o işler yapılmaktadır.


Hüseyin GÖNCÜ (67 İnş.)

Universiteler ait oldugu toplumun karakter ve kultur yapisinin bir simgesidir. Hic bir gelismis bati ulkesinde kullanilan dilin haricinde universite egitimi yapilmamaktadir.Ne oldu da birden bire 200 yillik bu guzide universitemizin yabanci dil de egitim yapma konusu tartismaya acilmaktadir! Her halde toplumdaki yozlasma ve ulusal degerleri tahrip etme uygulamasinin bir baska uzantisi oldugu kanaatini tasiyorum. Universitemizin yabanci dilde egitim vermesi fikrine hayir diyorum.

Emrah KÜÇÜKGİRGİN (2000 Kim-Met)

İngilizcenin dünyayı anlama, global insan olabilme, gelişmeleri yakından takip edebilme, birinci elden yabancıların yaklaşımlarını anlama ve daha sayamayacağım pek çok nedenle şart olduğu kanaatindeyim. Ancak mühendislik gibi bazen ana dilinde bile anlamakta zorlandığın konularla dolu bir eğitimin sonradan öğrendiğin bir dille ne kadar alınabileceğinden emin değilim. Ben eğer bu sistemi kuran kişi olsaydım şöyle yapardım. Yaklaşık 10 İngilizce işlenmiş dersten sonra tümünün üzerinden hızlı bir geçiş yapan ve Türkçe ile örtüştüren bir ders koyardım. Böylelikle 'Tempering' diye öğrenilen şeyin menevişleme diye kullanıldığını, 'floating process'in yüzdürme prosesi diye bilindiğini öğretmiş olurken, bir yandan da İngilizce gibi felsefi ve zengin bir dilin beyinlerdeki işletim sistemini geliştirmesini sağlamış olurdu.

Saygılar

Şeref Akgün (85 Mad)

Sayin Ozdemir,

ITU de Ingilizce egitimine bende 'HAYIR' diyorum / muspet bilim ana dilinde ogrenilir / ITU de ki ogretim gorevlilerinin anadili Turkce oldugundan - ogrenim de Turkce olmali /

ABD ve Kanada da uzun yillar egitim + is yasantim oldu ve de ITU de bizlere sunulan muhendislik egitimini iyi ki Turkce olarak almisiz ve de derinlemesine & analitik dusunce yapisi ile ogrenmisiz diyorum.

Saygilarimla,

Taner Gurvardar (59 Mim)

46 yıldır Fransada mimar ve mahkemelere bilirkişi olarak çalışıyorum. İTÜ de İngilizce Eğitime HAYIR


Numan TOPACIK (95 Mak)

Yücel Bey

Hassasiyetiniz için teşekkürler ediyorum
Bir de biz özel sektördeki yöneticilerin gözünden olaya baksanız tam kalbinizden vurulursunuz .

Yabancı dille yetişen öğrenci çoğu zaman körelmiş ve kapasitesiz haliyle çakılıp kalıyor inanamıyoruz. Çoğu zaman kültürel ve düşünce yapısı bakımından da şakülü kaymış hayat amaçları sapmış , çalışma azmini yitirmiş kişilikler çıkıyor karşımıza ...

Oysa bizlere: İşine hakim , düşünce yapısı ve özgüveni tam , profesyonel bireyler lazım

İşini takip edecek kadar lisan bilen mühendis en kral mühendistir her zaman . Kariyeri de ona göre parlak oluyor ,

Oysa baştan bakarsak: Önce lisanını, sonra düşünce yapısını ve sonra da çalışma azmini kaybeden insanlar elenip gidiyor ön saflardan...

Serhan SEL (02 Mad.)

502027 - Serhan SEL - EVET EVET 1000 kere EVET...


Murat VAROL (99 İşl)

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, İTÜ mezunlarının neredeyse tamamı (Eğitim dili İngilizce olmamasına rağmen) İngilizce bilmektedirler. Demek ki İngilizce, öğrenmek için eğitim dili olmasına gerek yok.

Bununla birlikte eğitim dilinin yabancı olması ile muasır medeniyetler seviyesine ulaşma arasında (dünyadaki 200 ü aşkın ülkeye bakılınca) kesinlikle ve kesinlikle ters bir orantı vardır. Almanya, Japonya, Fransa ve İtalya’daki insanlardan doğru dürüst İngilizce bilen birine rastlamanız çok zordur. Hatta denebilir ki, ortalama bir Türk üniversitesinden mezun olan bir kişi, aynı seviyedeki bir Alman, Japon, Fransız ve İtalyan’dan daha iyi İngilizce bilmektedir. Hele hele Japonlarla İngilizce anlaşmanız neredeyse mümkün değildir.

Önemli olan bu ters orantıyı görebilmektir. Çalışmalarınızda başarılar dilerim ve saygılarımı sunarım.


Mecnun SEVİNDİK (00 Mad)

Neden hayır;

1. yabancı dilde eğitim eğitim kalitesinin çok düşürecek. çünkü anlatanın ve dinleyenin her ikisi de kendi ana dilinde konuşmadığı için anlatan kaliteli anlatamayacak dinleyen kaliteli dinleyemeyecek. dolayısıyla kalite düşecek.

2. elbette dilimize daha fazla yabancı kelime girecek, Türkçe karşılığı olan kelimeler bile artık kullanılamayacak hale gelecek.

3. aslında 3 hakkım olsaydı 2 hayır 1 evet derdim.

Neden evet;

İngilizce artık çağımızın vaz geçilmez iletişim aracı olmuş, dolayısıyla İTÜ mezunları uluslar arası çalışmak istiyor ise kesinlikle iyi derecede teknik ve güncel İngilizce konuşmak zorunda. Şu bir gerçek, derslerin İngilizce olması öğrencilerin İngilizce bilgi kalitesini artıracak.

Yukarıda yazılan 3 şey de bence hayati önem kazanıyor. dolayısıyla dersler Türkçe olmalı, ancak İTÜ de İngilizce eğitimi eğitim süresi boyunca hem teknik anlamada hem günlük İngilizce anlamında devam etmeli. gerekirse yabancı hocalar İngilizce derslerini vermeli ama İngilizce sorunu kesinlikle üniversite de aşılmalı.

Anket için bana da söz hakkı verdiğiniz için teşekkür eder iş hayatınızda başarılar dilerim


H. Hakan ÖZSOY (98 Mim)

Yabancı dilde eğitim ile yabancı dil eğitiminin ayrı şeyler olduğunu düşündüğüm için HAYIR diyorum.

Ulusal ve uluslararası mühendislik camiasına yetenekli ve iyi donanımlı mühendis/mimarlar yetiştiren İTÜ’müzün mezunlarını en az bir yabancı dil bilgisiyle donatma kaygısı taşıması normaldir. Ancak bunu bütün eğitimi yabancı dilde vererek yapabileceğini sanmak hayalperestlikten başka bir şey değildir.

Harcanan bunca emek ve zamanın mevcut İngilizce Hazırlık ve Teknik İngilizce eğitiminin mükemmelleştirilmesine yönlendirilmesi kanımca en doğru çözüm olacaktır.


Uğur Değmez (75 Mak.)

Yücel Bey,

Telefonla beni aramıştınız ve düşüncelerimi size aktarmıştım. Kendi dilinde eğitim sonucunda profesör bile olsanız İngilizce konuşulan bir toplantıda ,kendi gayreti ile yarım yamalak İngilizce biliyorsanız , yeni mezun fakat İngilizce bilen bir mühendisin yanında ikinci sınıf olursunuz. Uluslar arası açılımınız ,bilgi ,görgü ve gelişiminiz tamamen yabancı dil seviyeniz oranında olacaktır.

Mutlaka ve bir an önce İngilizce eğitime başlanılmalıdır.Yabancı dil eksikliği nedeniyle İTÜ ilk olmaktan çıktı ve alt sıralara doğru hızla yol almaktadır.

Senatoyu İngilizce eğitim yapılacak kararı için kutluyorum.

Saygılarımla..


ÖZLEM KOLEGE (2000 Mak)

Kesinlikle İngilizce eğitime karşıyım .
Kalitemiz bozulmasın lütfen.
Türkçe öğretim İngilizce öğrenmeye engel değildir.


HALUK DURMUŞOĞLU (91 Elk)

Kesinlikle Hayır - İlim fen kendi anadilinde yapılır, Burası sömürge memleketi mi?


A.Şinasi BAKAN (83 İnş)

1983 İnşaat mezunuyum. İTÜ den önce ODTÜ Hazırlık ve 1. Sınıfı okumuştum. İngilizce eğitimin zorluklarını iyi bilirim. Hocaların ve öğrencilerin yarım İngilizce bilgileri ile konuları kavramanın ne kadar zor olduğunu ODTÜ de yaşadım. Buna rağmen iş yaşamında İngilizcenin ne kadar önemli olduğunu gördüm. Ne kadar iyi mühendis olursanız olun İngilizceniz yetersizse önünüz kesiliyor. Bana göre en doğrusu bütün üniversitelerin ana dilde eğitim yapması ve İngilizceyi ayrıca öğretmesi. Ülkemizde bazı üniversiteler İngilizce eğitim yaparak diğerlerine göre prestij kazanıyor, bu durumda İTÜ'nün de İngilizce eğitime geçmesi gerekiyor. Saygılarımla


Murat ÖSKEN (91 İnş)


BURASI İNGİLTERE DEĞİL.
OKTAY SİNANOĞLU EN GERİ ZEKALI TÜRK E BİLE 3 GÜNDE YABANCI DİL ÖĞRETİLİR DİYOR.
TÜRKÇESİ BİLE BAZEN ZOR ANLAŞILAN TERİMLERİ İNGİLİZCE NASIL ANLATACAKLAR.
İLK DÖNEM ÖĞRENCİLERİ HARCANMAMALI
ÖĞRENCİLER YABANCI DİLDE OKUMAK İSTİYORLARSA ODTÜ VE BOĞAZİÇİ VAR ORAYA GİTSİNLER.
TEORİK EĞİTİMİMİZİN KALİTESİNİ DÜŞÜRMEYELİM LÜTFEN






Cem ECEVİTOĞLU (96 İnş)


İTÜ de % 100 İngilizce eğitime HAYIR
Ama dersleri İngilizce takip etmek isteyenler icin "B" plani her zaman mevcut olmali. Yani yabanci ogrenciler icin Turkce bilmek sart olmamali. Bunu basarabilen universiteler dunyada kucuk dahi olsalar hizla gelismektedirler ve tercih sebebi olmaktadirlar. Ornek Helsinki Teknik Universitesi.

Eger katkim olursa bu konuda fikir alis verisinde bulunmakta isterim.


Hülya GÜL (96 İnş)


BİZİ DİĞER OKULLARDAN AYIRAN EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ DEĞİŞTİRİYORUZ. ANADİLİNDE EĞİTİM GÖRMENİN VE BUNUN MESLEKİ BAŞARI ÜSTÜNDEKİ ETKİLERİNİ HEPİMİZ BİLİYORUZ. BİZ İTÜ’ lü OLARAK KALFAYA YAPACAĞIMIZ İŞİ ANLATABİLİYORUZ. AMA DİĞERLERİ OFİSTE OTURUP BÜROKRATLAR GİBİ ÇALIŞIYORLAR.
BU FARKI ORTADAN KALDIRMAYALIM

SAYGILAR…



Neşet Murat GEMALMAZ (96 İnş)

İTÜ'de İngilizce eğitime HAYIR....

Biz büyüklerimizden şunu öğrendik;mühendislik eğitimi insanın annesinin kulağına ninni söylediği dilde olur...

Saygılarımla..

Yelda TÜRKAN (03 İnş)
Ben sahsen, İngilizce egitimi destekliyorum. Eylul 2007'de PhD egitimim icin Canada'ya geldim, ve oldukca zorluk cektim ilk yil. Bunun disinda, ITU'de master yaptigim siralarda da makale okumak hep cok zor gelirdi bana ingilizce olduklari icin, ve fazla okumazdim.Ingilizce egitim ogrencilerin daha fazla arastirma yapabilmelerini kolaylastiracak, ve uluslarasi alanda daha guzel basarilara imza atabilmelerini saglayacaktir benim fikrime gore.
Tesekkurler boylesi bir anketi baslatip, bizlere ulastirdiginiz icin.
Saygilarimla,

Hasan ATAY (2000 İnş)


Yapılması düşünülen bu tarihi yanlışlığın önlenmesi amacı ile yürütmekte olduğunuz çalışmalarda
başarılar dilerim.



Özgür DİŞBUDAK (98 Elk-Elkn)

Hocam böyle bir anket için teşekkürler.
Ben İTÜ mezunu olarak Alman şirketinde çalışıyorum. Dil İngilizce. Dili kendi kişisel gayretimle öğrendim.

Ve bunun için illaki İngilizce eğitim almanın şart olmadığının kanıtıyım.

Lütfen Mezunlar olarak İTÜ'nün İngilizce eğitime geçmesine izin vermeyelim. Son kalemiz de elimizden kayıp gitmesin.

Cevabım listenizde de belirtiğim gibi şiddetle HAYIR

Saygılar.
Zafer BABUR (78 Mad.)

iTU Anadolu dan gelen binlerce öğrenciyi şehir içinde eğiterek onlara İstanbul’u göstermiştir. Fakat ne akla hizmetse birden "campus" üniversitesine dönüşerek Taşkışla, Gümüşsuyu, Maçka yerleşkelerinden izole bir yaşama dönmüştür. Şimdi de bu ülkenin dilini bırakıp enternasyonal dile dönmeye çalışması kabul edemeyeceğim bir konudur. Bu ülkenin resmi dili Türkçe olduğu müddetçe bu okul Türkçe eğitim vermeli bunun yanında İngilizce yabancı dil olarak okutulmalıdır. Kendi milleti ile konuşamayan ama yabancılarla iletişim halinde olabilen mühendislerin bu ülkeye ne kadar yararı olabilir ki? Daha önce de dile getirdiğim üzere; bu ülkenin çocuklarının önce Türkçe konuşmak ve yazmak konusunda eğitilmeleri, ardından topluluk önünde kendini ifade etmesini öğrenmesi, bilahare hakkını aramasını bilmesi lazım. Bu arada İTÜ deki öğretim üyelerinin de sürekli kendilerini güncellemesi gerektiği de göz ardı edilmemelidir
Yalçın ERMİŞ (81 Mad.)

Sn. Hocam İngilizce eğitime hayır, en azından temel bilimlerin Türkçe okutulması ve içine yabancı dil temeli konulması iyidir. Temel bilimlerden taviz verilmemesi matematik ve diğerlerinin kompitürize edilmesi, elli yıl sonra uzayda yaşamaya başlanan insanlık çağında ülkemizin en üst düzey bilgi ve beceri ile donanmış olarak SUREYYA yıldızı uydularında yerleşmeye hazır hale getirilmesi için, yabancı dilde çooook önemlidir. Yiğitçe bir ara, esneyebilen ve herkesin derdine deva basit bir sihirli çözüm gerekiyor!

Selam ve hürmetler
Fuat DEMİR (00 Elk-Elkn)

Benim yorumum: acı ama gerçek, Türkiye de yabancı dil eğitimi veren üniversiteler daha çok tutuluyor. Ben İTÜ yanında Münih’te de eğitim aldım. Almanya'daki üniversitelerin hepsi Almanca (İngilizce seçmeli dersler, yada master programları da var). Teknik terimlerin çoğu Almanca kullanılıyor, çevrilemeyenler ise İngilizce ama Almanca aksanıyla okunuyor. Almanya olması gelişmeyi engellemiyor. Her akademiler alman da doğal olarak İngilizce anlıyor (teknik olarak)

Hepimiz çok iyi İngilizce bilmeliyiz tabii, ama neden ana dilimizi yitirelim ki. Bunun ehemmiyetini ancak yurt dışında anlayabiliyoruz. Çünkü bizim kendi çocuklarımız burada dillerini unutmuşlar.
Halil ÖZKOCA(85 Mak.)


İTÜ de ingilizce eğitime kesinlikle HAYIR, HAYIR, HAYIR diyorum. Global emperyalizmin bir uzantısı olan ingilizce eğitime yada (hangi dil olursa olsun) yabancı dille eğitim olayına karşıyım. O zaman; caddede, sokakta, köyde de ingilizce konuşalım, olsun bitsin bu iş(!).. Hatta sınırlarımıza da şanlı Türk bayrağı yerine emperyalizm temsilcilerinin bayraklarını dikelim(!)..
Baylar, bayanlar lütfen kendimize gelelim... Yüzyıllar boyu ihmal edilmiş, ancak Cumhuriyetle kendine gelebilmiş güzel Türkçemize bir darbe de biz vurmayalım. Türkçemizi geliştirmek, bilim dili yapmak, gelecekte Avrasya coğrafyasında Birleşik Türk Devleti'nin resmi dili yapmak için gayret edelim... Atamıza layık olalım... Eğer kendimizi Türk ve bu vatana bağlı hissediyorsak, günümüzde yaşayan Türk halklarının bir ferdi olarak görevimizi yapalım.

Tuna BOYLU (09 Mak.)

Ben su anda Boston/ABD Berklee College of Music de okuyorum. ITU Makina mezunuyum ve ITU de %100 ingilizce egitimi desteklemiyorum
İlke KARATAŞ (03 İşl-End)

ITU de Ingilizce eğitimin %100 Türkçe yapılmasının yanında ek bir görüş olarak yabancı bir dil eğitiminin de olması gerektiğinin kanısındayım. Yani daha iyi bir programla, özellikle konuşma konusunda yeterlilik kazanabileceğimiz İngilizce veya başka bir dilde seçmeli veya zorunlu dersler olabilir. Ama eğitim dili Türkçe olmalıdır ki birbirini anlayan ve söylenenleri yorumlamakta güçlük çekmeyen nesiller yetişsin.
Böyle bir çalışmanız sonucunda eminim ki benimle aynı fikirde olacak kişi sayısı fazla olacaktır umarım bu çalışma değerlendirmeye alınır.
Şefik Özcan ONAT (08 Elk-Elkn)

Yabancı dille eğitim olamaz… Hoca Türk, öğrenci Türk, ama ders İngilizce… Olamaz…
Gökçe ATILGAN (05 Elk-Elkn)

Yücel Bey, merhabalar,
Bir arkadaşım (Ebru Yiğit) sayesinde anketten haberdar oldum, anket cevaplarım aşağıdadır.
Bu anket alınan kararın değişikliğinde umarım etkili olur. Anadiline sahip çıkan, Türkçenin bozulmaması için sosyal çalışmalarda da bulunan,mühendis kendi dilinde yetiştirilir düşüncesindeki üniversitemizin duruşu geri kazanılır.
Mehmet Fatih KÜÇÜK (84 Mim)
İNAN hocam (Mustafa). YORULMAZ hocam (Müfit)
görüyor musunuz neler yapıyorlar....
Cevdet ANDAY (Melih), Hüsnü DAĞLARCA (Fazıl), Eşref ÜNAYDIN (Ruşen)Sizler ne dersiniz bu işlere...Sizi bilmezler ama siz onları bilirsiniz
Eylem TÜRKEL (97 Uçk-Uzy)


Çok geç alınmış bir karar. Keşke bizim öğrenciliğimizde yüzde yüz İngilizce eğitim verilmiş olsaydı.İş hayatımızda bu yüzden zorluklarla karşılaştık.
Burak DURAK (94 Uçk-Uzy)


Yeterli düzeyde İngilizce öğrenmek hiç de zor bir iş değildir!!! Ayrıca ODTÜ mezunu olup İngilizcesi geri olan, tek kelime konuşamayan çok kişi gördüm. Ben hiç hazırlık almamama rağmen kendimi geliştirerek İngilizce konusunda hiç bir sıkıntısı olmayan kişilerden sadece biriyim.

Samet ÇETİN (08 İşl)
İŞLETME FAKÜLTESİNİN KAPISINDA YAZAN
" İTÜ, MÜHENDİSLİĞİN TÜRKİYE'DEKİ ADIDIR."
YAZISININ BUNDAN SONRA DA DEVAM ETMESİ İÇİN İTÜ'DE İNGİLİZCE EĞİTİME HAYIR...

Suphi KOMUT (89 Elk)


Sn. Yücel Bey,

Ben Elektrik mühendisliği 89 mezunuyum. 20 yıllık çalışma hayatımda çeşitli kültürlerden mühendislerle yeni ürün geliştirilmesi ile ilgili fonksiyon tasarım çalışmaları yaptım. Kendime ait 2 adet Faydalı model aldığım elektrikli cihaz buluşum bulunmaktadır. Geçmiş dönemdeki 20 yıllık çalışmalarım sırasında Alman, Japon. İngiliz, İtalyan, İspanyol ve Yunanlı mühendislerle çalıştım. Birlikte yeni ürün geliştirme çalışmaları yaptık. Çok uzun dönem yurtdışında kaldığımda rüyalarımı bile İngilizce gördüm. Ama hiçbir özgün buluşumda İngilizce düşünmedim. Bu mümkün değildi. Bu nedenle dilimize sahip çıkalım. Ana dilimizi teknik eğitimde yaşatalım.

Saygılarımla,
Haldun GÖREN (67 Mak)

Sevgili Arkadaşlar,belki duymadınız ama önümüzdeki yıldan itibaren İTÜ de İngilizce eğitime geçme kararı verildi.

Her zamanki gibi yeterince tepki veremediğimiz için yeni yönetim ben yaptım oldu mantığı ile asırlık bir Üniversiteyi daha yozlaştırmayı başardı!.
Hepimize geçmiş olsun...

Halil DEMİREL (İTÜ '87)
(
Çalışmanız, emeğiniz için teşekkür ederim.
Rektörlük önünde toplanıp eylem yapalım.
Selim YILDIRIM (88 Kim.Met)

Yabancı dilde eğitime hiç sıcak bakmadım, komedi olarak gördüm.
İTÜ nün ana dilde eğitimiyle her zaman gurur duydum.
Kararın teknik bilgi açısından büyük bir gerilemeye sebep olacağını düşünüyorum.
Ömer ONAY (87 Mak)

Sn.Özdemir,

Senato kararını maalesef sizin kanalınızla öğrenmiş bulunuyorum. Ve İTÜ’müzde İngilizce eğitime geçilmemesini destekliyorum. Yabancı dil her daim sonradan öğrenilebilir. Fransız lisesinden mezun bir kişi olarak, yabancı dilin Üniversite sınavı hazırlıklarında neden olduğu problemi bizzat yaşamış bir öğrenci olarak, İngilizcemi de üniversite sırasında kendi imkanlarımla geliştirme fırsatı buldum. Yabancı dilin öğrenilmesini kesinlikle gerekli görüyorum ancak üniversite eğitiminde yabancı dille eğitime karşı olduğumu da bildirmek istiyorum. Bence onun yerine İTÜ’de 4 sene boyunca yabancı dil ders saatlerini arttırmanın, 1 yabancı dil bilenlerin farklı bir dil öğrenmesini teşvik edici ekonomik çözümler yaratmanın peşinde koşulmalıdır.
Bu konuyla ilgili yapmış olduğunuz anket ve bizlere de söz hakkı vermiş olmanız nedeniyle sizlere de teşekkür etmek istiyorum.
Umarım çabalarınız ve İTÜ’müzü bu tehlikeden korumak için ortaya koyduklarınız boşa gitmez. Saygılarımla.

Murat CEBECİ (05 Elk-Elkn)


%100 Avrupalı olan bir firmada çalışan, bir mühendisim, İTÜ’den aldığım %30 İngilizce eğitim meslek hayatımda bana hep yeterli oldu, Türkçe mühendislik bilimini öğrenmenin bu ülkede yaşayan gençler için çok önemli olduğu düşünüyorum, mühendislik bilimi hareketlidir, yoruma dayalıdır, hiçbir zaman ilgimizce mühendislik eğitimi alan bir Türk genci, Avrupalı meslektaşının anadilinde bu bilime katkı koyamaz, sadece izleyen olur, var olan Türkçe terimlerini koruyamaz, gelişmeleri Türkçeye yansıtıp, mesleki dilini oluşturamaz, ve bu sektörde yavan bir mühendislik güdülür. Lütfen bu kararı sadece yüksek lisansta uzmanlaşmak isteyen meslektaşlarımız için yürürlüğe koyunuz, inanın Avrupa da çalışan İ.T.Ü. ‘lü mezunu arkadaşlarım, ve bizler burada Türkiye de bulunan Avrupalı firmalarda çalışan mezunlarınız mesleğimizi İngilizce düşünüp, uygulamayacak kadar mühendislik biliminin tam kalbindeyiz.

Saygılarımla
Necip BEKTAŞ (83 Mak)


Tercihim : ITÜ nde Anadilde (Türkçe) eğitim yapılmasıdır.
Gerekçe : Mühendisler için yabancı bir lisan gereklidir. Ancak üniversitede yabancı bir lisanla verilecek eğitimin teknik terimlerle ilgili bir hakimiyet vermekle birlikte genel anlamda istenen yabancı dil hakimiyetini sağlayacağına inanmıyorum. Yabancı lisanla verilecek eğitimin teknik algılamayı zayıflatacağı yönünde de ciddi görüşler vardır.
ITÜ Toplumla ve çalışma hayatının aktörleriyle iletişim kurabilen Mühendisler yetiştiren bir kurumdur. Yabancı dilde verilen eğitimin bu iletişime zarar verebileceğini düşünüyorum. Yabancı dil için bir yıl hazırlık okutulması, gerek orta öğretim öncesi ve gerekse yüksek öğretim öncesi, iyi ve faydalı bir uygulamadır. İhtiyaç duyan, dil hakimiyetini geliştirmek için gerekli alt yapıyı kazanmış olacaktır. Böylelikle dil hakimiyeti uğruna teknik ve toplumsal iletişim feda edilmemiş olacaktır.

Teşekkürler.
Ahmet KAYAHAN (99 İşl)

Yillardir yurt disinda yasayan bir ITU'lu olarak Ingilizce'nin bir muhendis icin cok onemli oldugunu dusunuyorum. Ama temel muhendislik derslerinin Turkce okutulmasi gerektigini dusunuyorum. Eger ogrenciler cok cok erken yaslarda Ingilizce'yi ogrenmemisse Ing. egitimde tum verileni almasi cok mumkun degil. Mufredat iletisime yonuk derslerin agirliginin artirilip Ing. yapilmasi yonunde degistirilebilir. Is becerme bilgisine donuk dersler (yonetim, proje yonetimi, vs...) Ing ama temel muhendislik dersleri Turkce olmali. Ayrica ITU'nun eksikligi egitimin kalitesi yonunde degil - sosyal egitim/aktivitelerin azliginda daha cok one cikiyor ki bu da normal cunku ITU bir muhendislik okulu.

Yusuf KAHVECIOGLU (88 Uçk-Uzy)


HAYIR…. FAKAAATT :

İngilizce cok gerekli oldugu icin okula giriste İngilizce sinavi yapilmali, okul sirasinda mutlaka da iyi bir dil egitimi de verilmelidir. Aslinda bence muhendislik egitimi ile birlikte dil egitimi agir olacagindan ITU yu kazanana bir yil verilmeli ve dil egitimini ITU haricinde kendi memleketinde ornegin TOMER de cok iyi alarak ve tekrar ITU de yabanci dil sinavina girerek kazanmasi halinde ITU de okumaya baslamalidir. Her ogrenciye meslegi ile ilgili bir kitabi cevirme gorevi verilmeli ve bes yilin sonunda gerekli kontroller de hocalar tarafindan yapilarak yabanci dille yazilan eserler Turkceye kazandirilmalidir. Bu gorev ogrencinin okul boyunca hem meslegi ile ilgili bir yayini takip etmesini saglar, hem yabanci dilini kullanmayi guncel tutar hem de Turkceye eser kazandirilir. Bu bitirme odevi gibi olmalidir. ancak ayrica bitirme odevi de yapmalidir.
Adem GÜNEŞ (94 Elk-Elkn)
en anadilde eğitimden yanayim her daim.. Ancak paralelinde de İngilizce olmali..
Daha acikcasi soyle:
Teknik bilgi ve kapasite olarak daha donanimli olmamiza ragmen sirf bu eksiklik yuzunden piyasada Bogazici ve ODTÜ Mezunlari yoneticiler hakim..
Bu eksiklik bir sekilde giderilmeliydi.. Teknik konular zaten agir ve kavranilmasi-ogrenilmesi zor konular.. Eger anadilde anlasilmiyorsa diger dillerde hic anlasilmaz.. Ancak.. terimleri turkce yapmak ve turkcelerini ogretmek de yetmiyor.. Cunku piyasaya cikinca illa ki İngilizce calismak zorunda kaliyorsunuz.. Cunku teknoloji uretip siz adlandiramiyorsunuz..

Ozetle.. bu durumda mantik catismasina giriyorum. Arka planda yani trade-off bir durum sozkonusu.. Denge tutturulursa fena olmaz..

Saygilarimla
Sedat ERŞEN (99 Kim-Met)

Böyle önemli bir konuyu anket olarak tüm mezunlarımıza sunmanızdan dolayı çok teşekkür eder, bu vesileyle yeni yılınızı kutlar mutluluklar dilerim.
İTÜ her öğrencisine İngilizceyi veya başka bir yabancı dili konuşabilecek seviyede öğretmeyi başardığı sürece bizim eğitimimizi yabancı dilde yapmamızın hiç gereği yoktur. O yüzden % 100 İngilizce eğitime şiddetle karşı çıkıyorum.

Saygılarımla,
Zeynep Tarçın TURGAY (04 Mim)


Ancak öğrencilerin daha iyi literatür taraması yapabilmesi, uluslararası düzeyde eğitim ve çalışma şansı bulabilmesi için her bölümde mesleki ingilizce dersleri de programa eklenebilir. Yalnızca hazırlık eğitimi yine yeterli olmayacaktır. Ayrıca yalnızca ingilizce de artık yeterli değildir, tüm diller için fakültelerde seçmeli dersler açılmalıdır.

Bu gerekli anket çalışmanız için de tebrik ederim. Umarım geç kalmamışımdır.

İyi çalışmalar



Kenan KILIÇ (95 İnş)


Yücel bey,

Ben de olumsuz görüş bilidirorum. İng. eğitime karşıyım.
İng. eğitim gören diğer üniversite mezunlarının önemli bir bölümünde doğru düzgün mühendislik eğitimi alamadıkları gibi akıcı bir günlük ingilizceye de sahip olmadıklarını iş hayatımdan gözlemliyoruz.
Yanıtım hayırdır.



Ümit ÖZDİNÇ (89 İnş)


‘’Gönül ister ki; İTÜ‘den mezun olan her kişi
En az bir yabancı dili anadili gibi bilsin.’’
Ancak % 100 İngilizce eğitim verilmesin.
Eski yoğunluğunda İngilizce dersleri devam etsin,

Bu dersler az geliyorsa ilaveten seçmeli ders olarak eklenerek alternatif yoğunluk yaratılabilir. Öğrenci de ihtiyacını kendi belirlesin.

Saygılarımla;


Sinan T. SARIOĞLU (88 İnş)


Unutulmamalıdır ki, Mühendislik dalında lisans eğitimi temel mühendislik eğitimi olup, onlarca teknik kavram eğitimi alanlar için ilk defa duyuluyor ve öğreniliyor. Bu kavramları bir insan en iyi hiç kuşku yokki ana dili ile öğrenebilir, kavrayabilir, mertebeleştirebilir. Bundan dolayı Mühendisliği mutlaka ana dilde öğrenmesi, yüksek lisans ise yabancı dilde olabilir.

Diğer nedenlerin yanında bu durumun dikkate alınması gerekir düşüncesindeyim.


Arif ORHAN (82 İnş)

Bilim Ana dilde öğrenilir. Emperyalist ülkenin kültürü ile değil.
-İletişim İçin; İngilizc, Fransızca, Japonca, Rusça, Çince… Ayrıca Öğretilmeli.
-İngilizce Bir dünya dili değildir, Cezayirde dünya dilinin Fransızca olduğu sanıldığı gibi..


Meltem SÜLOĞLU (Aydın) (93 İşl)



Eğitimin ana dilimiz olan Türkçe ile yapılmasının doğru oldugunu düşünüyorum.
İngilizce dil eğitimini başka yollarla desteklemenizi tavsiye ederim.

Saygılarımla,


Halim SEZİCİ (75 Mim)


Eğitim dili türkçe olmalıdır. Mühendisliği bilen, işi çözebilen adam bunu yabancı dilde karşı tarafa daha iyi anlatır.


Öznur OZAR (96 İnş)


Zaten %30 teknik terimleri öğrenebilecekleri dersler var. %100 ingilizce ne demek oluyor?

Türkçe eğitim veren son kalemizi teslim etmemeliyiz. Aklına gelen de böyle konuları tartışmaya açmamalı. Şimdi bizler karşı çıkıp bu talebi püskürttük diyelim. 40-50 sene biz mevta olunca şimdiki gençlik tamamen yozlaşıp bizim hassasiyetimizi anlamazsa ne olacak. Anayasamızdaki değişmez hükümler gibi, İTÜ'nün de değiştirilemez-tartışılmaz kuralları olmalı. Dil konusu da bunlardan başlıcası olmalı diye düşünüyorum.

Bizlere ulaştığınız için teşekkür ederim.
İyi günler,
Saygılarımla,


Bülent YÜCEBALKAN (90 Kim-Met)


Anadilde eğitimin gerekliliği ve anlaşılabilirliği yadsınamaz Fakat üniversiteden sonra dil eğitimi eksikliğini sürekli hissettim.Özellikle mesleki derslerdeki teknik terimlere önem verilmeli ,iş hayatında karşılaşılabilecek senaryolara yönelik müfredat oluşturulmasının faydalı olacağını düşünüyorum.


Aysegul SEROVA (99 Elk-Elkn)



Merhaba Yucel Bey,

Gec cevap verdigim icin kusura bakmayin. Sitede bir cok yorumu okudum. Beni en cok uzen ise, Ingilizce egitim alamadigi icin ugradigi zorluklari dile getirenler oldu. Bu muhendis arkadaslarimizin, bir dil ogrenme ile baska dilde egitim arasindaki farki anlayamadiklarini gordum. Yurtdisindan gelen ogrenciler, Almanya, Fransa, Italya'ya gitselerdi, egitim dilleri Ingilizce olacak miydi? Onlar icin Ingilizce de Turkce kadar yabanci bir dildir. Turkce ogrenerek egitimlerine devam edebilirler diye dusunuyorum. Turkiye Cumhuriyeti'ndeki egitim kurumlarinin oncelikli gorevinin halkina egitim vermek olduguna inaniyorum.

Umarim bu calismalar ses getirir. Kolay gelsin.



Leyla CANDEĞER (85 Elk-Elkn)


ITÜ'den Bilgisayar mühendisi olarak mezun olduktan sonra 17 senedir cesitli Avrupa ülkelerinde (Ingiltere, Almanya, Belcika, Ispanya'da) meslegimi yaptim ve yapmaktayim.
ITÜ de Ingilizce okumadan da bunu basariyla yapmam mümkün oldu, cünkü mesleki detaylara (kendi dilimde ögrenim aldigim icin) cok daha hakim olarak bu meslekte aranan bir mühendis oldum.
Mesleki derslerde Ingilizce ögrenime gecmek, teknik anlamda basarinin gerilemesine neden olabilir.
ITÜ de Ingilizce ögretilsin ancak tecrübem su ki,mesleki konularda ancak ve ancak kendi dilinde konulara ve anlamlara vakif olunabiliyor.
Saygilarimla,


Süleyman BAYHAN (91 İnş)

Sayın Yücel Özdemir,
İTÜ'de yabancı dille eğitim yapılmasının ülkemiz ve milletimiz için zararlı olduğunu düşünüyorum. Bu kanaatime İTÜ'de, Boğaziçi Üniversitesi'nde ve ABD'de University of Illinois'deki eğitim deneyimlerim ve yurtiçi ve yurtdışı iş deneyimlerim neticesinde vardım. Bir Türk üniversitesinde, Türk profesörlerin, Türk öğrencilere İngilizce ders anlatmasını yapmacık ve tiyatrovari buluyorum. Kişisel bilgilerim ve tercihim aşağıdadır.
Saygılarımla.

Serpil YILDIRIM (98 Mak)

Merhaba,

%100 Ingilizce egitime geçilmesinin öğrenimin kalitesini düşüreceğini düşünüyorum.
ITU' nün şimdiye kadar süregelen sisteminin örnek teşkil ettiğini düşünmekteydim: Bilgi en iyi anadilde verilebilir ve alınabilir. Ancak elbette yabancı dilin gerekliliği de tartışılmaz. ITU her iki imkanı da şimdiye kadar öğrenciye en iyi şekilde verebiliyordu.
Ayrıca, çok uzun yıllardır üniversitemizde görev yapan değerli öğretim üyelerimiz var, sistem değiştirildiğinde kendilerinden eskisi kadar yararlanma imkanı bulunabilecek mi acaba?
Tolga TIRPAN (94 Uçk-Uzy)

Sayın Özdemir,

İTU'de kesinlikle Türkçe eğitim verilmesi gerektiğini düşünen İTÜ Uçak ve Uzay bölümü mezunuyum.

Çalışmalarınız hakikaten takdirle karşılıyor ve kesinlikle sonuna kadar devam etmeniz için elimden gelen desteği vermek istiyorum.

Ulaşabildiğim kadar mezun arkadaşıma anketi doldurmaları konusunda tavsiyede bulundum.

Bir kısım arkadaşlarımız ile birikte kurduğumuz mail grubu ektedir. Bu mail adresinden de kendilerine bilgilendirme maillerinizi yönlendirdim.

Tek merak ettiğim konu bu çalışmalarımızın nasıl bir
yaptırımı olacağı

İyi Çalışmalar


Mehmet YILMAZ (99 Mad)

Benim fikrim hayir olacak neden derseniz ben türkçe eğitimde çok israrciyim. Ingilizceyi öğrenmek başka ingilizce öğrenim görmek çok başka bir şey. Kendi dilimizi çok daha iyi öğrenelim bence, ingilizce elbette dünyaya açilmamiz için çok gerekli bunu tartişmam bile. Ama ingilizceyi öğrenelim ama ingilizceyle öğrenim yapmayalim.
Saygilarimla


Şükrü Hakan KAYA (09 Dnz)

Ben %100 ingilizce eğitime karşıyım ancak özellikle belirtmeliyim ki üniversitemizin gerek hazırlık sınıfında gerekse 4 yıllık lisans eğitimi boyunca verilen ingilizce yetersizdir. Bu sebeple ingilizce egitim bir ders olarak kalmalı fakat ingilizce egitimin kalitesi arttırılmalıdır. Bunun yetersizligini çalışma hayatına başlayınca daha da farkettik ki ben 3 ay ABD de kaldım fakat yine de kendimi tam olarak yeterli görmüyorum.

Saygılarımla ..

Murat ÖSKEN (91 İnş)

Ben ankete katıldım.
Sadece sömürge ülkelerde yapılan kendi ülkesinde başka dilde eğitim gören milletlerden biriyiz.
“En aptal Türk e bile bir haftada ingilizce öğretirim” demeye getiren Oktay Sinanoğlu'na katılıyorum.


Gökhan BALIK (00 Mak)

Sevgili Yücel Ağabey,

Rektörümüzün İTÜ'de %100 ingilizce öğretime geçiş girişimini kötü niyetli bulmamakla beraber, bu girişimin İTÜ'de yaratacağı değişimden çekindiğimi ve bu nedenle, bu girişimi desteklemediğimi belirtmek isterim. Emekleriniz için siz değerli ağabeylerimize teşekkür ederim.

Saygılarımla,


Mübahat AKIN (Akgün)(98 Kim-Met)


İngilizceyi iyi kullanmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Ancak bunun için sıfırdan öğreneceğimiz konuları bu dilde yapmaya gerek olmadığını düşünüyorum. Yine de bir İTÜ mezunu diğer yabancı dille eğitim yapan üniversiteliler kadar yabancı dili iyi kullanmalı. Sırf bu yüzden geride kalmamalı.

Pazarlamanın çok önemli olduğu bir dönemdeyiz. O yüzden bu düşüncelerin doğru olduğunu ancak başarımızla ve bu başarıları duyurarak gösterebiliriz.

Saygılarımla,


Erkan ŞENTÜRK (98 Mak)

Teknik Üniversite’yi diğer ünüversitelerden ayıran bazı değerleri vardı, bunlardan biride ana dilde eğitimdir, ayrıca şu anda teknikte kullanılan terimlerin çoğu Teknik Üniversite orjinlidir. Böyle bir misyondan vazgeçip 1773’ten beri süre gelen bir geleneği bırakıp, ODTÜ’nün Boğaziçinin arkasından gitmek ne derece doğrudur, öyle yaparsak onlardan ne farkımız kalır. Mevcut durum ile devam etmek her zaman misyonumuza, geleneklerimize daha uygun olacağı kanısındayım.

İyi çalışmalar.....

Mehmet YILMAZ (99 Mad)

Benim fikrim hayir olacak neden derseniz ben türkçe eğitimde çok israrciyim. İngilizceyi öğrenmek başka ingilizce öğrenim görmek çok başka bir şey. Kendi dilimizi çok daha iyi öğrenelim bence, ingilizce elbette dünyaya açilmamiz için çok gerekli bunu tartişmam bile. Ama ingilizceyi öğrenelim ama ingilizceyle öğrenim yapmayalim.
Saygilarimla


Pelin CEMEK (08 Mim)

EVET diyorum
Turkce egitim savunucularindanim ama bogazici universitesi mezunlari, daha iyi ingilizceleri nedeniyle onumuze gecebiliyor.
Dersin islenisi hocanin insiyatifine kalsin ama diplomada %100 ingilizce yazsin secenegi olsa, onu isaretlerdim :)

kolay gelsin...


Bilge SEZEN (06 Uçk-Uzy)

Yücel Bey Merhabalar,

Bizlerin de Üniversitemiz hakkında söz sahibi olmamız konusunda vermiş olduğunuz çaba ve duyarlılığınızdan ötürü size teşekkür ederim. Zira, katılımlarımızın bu kadar düşük çıkmasının, bizlerin zamanında bu üniversitede okurken pek fazla sesimizi çıkaramamamızdan ve söz hakkı verilmemesinden kaynaklandığını düşünmekteyim.

Madem bizim de düşüncelerimizin değer bulacağı bir platform meydana gelmiştir, o vakit İngilizce düşünmeye, İngilizce eğitim görmeye HAYIR diyorum. Dil sadece dil değildir. Türk olan insan, Türkçe konuşmuyorsa Türkçe düşünmüyordur. Ödünç alınmış bir düşünce sistemi ile Anavatan’da bilim yapılmaz, yapılamaz.

Maksat Anavatan’ın dışında bilim yapmak veya çalışmak veya dış sermayeye ülke içerisinde hizmet etmek ise o vakit bugün iyi karar vermeli ve tüm Türkiye’ye acilen bilmeyen bir kişi kalmamacasına İngilizce öğretmeliyiz.

Saygılarımla,


Mehtap DOGAN (09 Dnz)

Sn. Yucel Bey,

Bilginiz Oldugu Uzere Denizcilik Fakultesi Katilimlarinin Az Olmasinin Baslica Sebebi Cogumuzun Denizlerde Calismasindan Kaynaklanmaktadir. Karada Olan Cok Az Arkadasimiz Oldugundan Katilimlarin Bu Kadar Az Olmasini Anlayisla Karsiladiginizi Umuyorum.

Kimilerine Gore Ingilizce Egitim Belki Universitemizin Konumunu Bir Ust Kademeye Cikartacaktir Ancak Su Da Bir Gercektir Ki Hepimiz Ogrenciyken Meslegimizi Oncelikli Olarak Kendi Dilimizde Ogrenmek, Anlamak Istemekteyiz. Ingilizce Olan Derslerde Ise Hocamizdan Her Zaman Istegimiz Konuyu Kendi Dilimizde Anlatmasi Olmustur. Konu Biz Mezun Olmadan Acildigindan Cogu Kardesim De Bu Sekilde Dusunmekteydi.Donem Olarak Buyuk Cogunluk Konuyu Bu Sekilde Yorumladigindan Rahatlikla Bunu Size Aktarmaktayim. Bizde Hep Beraber Itu De Egitim Dili Turkce Olmalidir Diyebiliyoruz.

Saygilarimla,


Esat BUDAKOĞLU (09 Kim.Met)

Merhaba Yücel Bey,

Ben 2009 Gıda Mühendisliği Bölümü mezunuyum ve halen aynı bölümde yüksek lisansımı yapıyorum. Tabiki de İTÜ’de İngilizce eğitime HAYIR diyorum. Neden diye soracak olursanız;
1. Daha önceki yorumlarda söylendiği gibi “Eğitim ANA dilde verilmelidir”.
2. İngilizce öğretilen derslerden hiç verim alamadım diyebilirim.
3. Akademisyenlerimiz isteseler 3-5 kişi bir araya gelerek çok kapsamlı kitaplar yazabilirler ve öğrencilerimiz harkulade bir biçimde yararlanabilirler. Türkçe kaynak bulmakta zorlanıyoruz. Zorla ingilizce öğrenmeye çalışıyoruz. Öğrenirken de kelime karşılığını bulamayarak ingilizce anlamına hapsoluyoruz.
4. Konuşmak için ingilizce öğrenmek için Türkçe Eğitim…

Daha birçok neden var ama bu kadarı yeter bence…

Böyle bir konuya önem verdiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum.

Saygılar.


Fatih İŞBECER (94 Fen.Edb)

Yücel Bey Merhaba,

İ.T.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Mühendisliği mezunu olarak (2003) gelişen teknoloji e internetin her meslek kolundaki artan önemi ve dünyadaki güncel bilgilerin İngilizce olarak erişilebilmesi nedeni ile okurken yapılan benzer bir ankette reddettiğim İngilizce eğitime geçişe bu defa duygusal olarak hala karşı olmama rağmen saha tecrübelerim nedeniyle mecburen EVET diyorum.

Her ne kadar ana dilde eğitim yapılmaması çok ciddi problemlere yol açacaksa da genç mühendislere yabancı dil bilgisi verilmesi kariyerleri açısından büyük önem taşımaktadır. Elbette bu tip bir anketin internet ortamında yapılması katılımın takibi ve kolaylığı açısından daha iyi olurdu, tasnif aşamasında ya da mükerrer kayıtların ayıklanmasında fayda sağlardı.

Saygılarımla,


Halil İbrahim FIRAT (07 Işl-End)


Affınıza sığınarak ve belki de bir yerlere ulaşabileceğini umarak not başlığı altında yorum yazdım. İyi çalışmalar...

Not: Türkiye'de %100 ingilizce eğitime zaten karşıyız, nerden çıktı böyle saçma bir karar. İngilizce, üniversitede bölüm dersleriyle öğretilmez, aksine düşünce mekanizmasını pasifleştirir. Daha nitelikli mezun isteniyorsa %100 TÜRKÇE eğitim olmalı, ingilizce 4 seneye yayılarak (teknik ingilizceyle birlikte) sadece anlama ve yazma değil, konuşma niteliği de kazandırılarak öğretilmeli. Bunun dışındaki her metot, ülkemizin nitelikli gençlerinin pasivize edilmesinden başka bir şey olamaz.

Hakkı DURU (86 Fen Edb)

İTÜ mühendis yetiştiriyor tercüman değil. Türkçeden anlayamadığınız bir dersi ingilizce nasıl anlayacaksınız. rönesans avrupalıya arapça öğreterek yapılmadı ama tüm arapça eserler tercüme edilerek gerçekleştirildi. Hatta mevlanadan kelile ve dimneden alınan sembolik anlatım batıya fabl olarak yutturuldu. yani batı başkalaşmadan gelişmenin yolunu ve yöntemini rönesansla ortaya koydu. Yabancı dil öğrenme ve öğretmeye evet eğitime hayır.
Selamlar


Aycan KEŞAN (09 Elk-Elkn)


Temel Mühendislik eğitiminin İngilizce olmasında bir yarar göremediğim gibi konuların kavranışı açısından zorlayıcı olabiliyor. Bunun yerine ek İngilizce derslerinin zorunlu kılınıp, iş yaşamında ya da sosyal olarak kullanılan yabancı dilin öğretilmesi daha faydalı olacaktır.
Selami TOPRAK (79 Mad.)

Sayin hocam
Bu ankete daha once detayli bir email yazmistim. Ama benim fikrim yabanci dilde bir meslek iyi ogretilemez. Bir insan bir konuyu en iyi kendi dilinde ogrenir. AmaZaten hocalar yetersiz olur. Bir kac hoca ile de bu olmaz. Ekibinizi degistirmeniz lazim. Cunku Ingilizce ders anlatacak hoca sayisi fazla degil. Hayirlisi
Sevgi ve saygilarimi sunuyorum..
Ender TETİK (95 Mad)

Yücel Bey lütfen devam.Türkçe eğitim için tüm gayretlerle devam.Bizim yapabileceğimiz bir şey varsa seve seve yardım etmeye çalışırız.
Saygılar
Gürşat KALE (80 Mad)

Diline sahip olamayan milletler geleceklerini kaybederler...
Saygılarımla,







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.